Az esküvői fotós kiválasztása

Az esküvői fotós kiválasztása során több szempontot is a figyelmetekbe ajánlunk.

Kreativitás, látásmód

A választásnál fontos a fotós látásmódja, az a gondolkodási mód, ahogyan a képeket készíti. Ahogyan a zenei ízlésünk is különbözik, úgy a fotókkal kapcsolatos is. Klasszikustól a modern zenéig terjedő széles skála a fotózásban is megtalálható. Épp ezért fontos, hogy a kiválasztás előtt több fotót átnézve azonosulni tudjunk a jelölt stílusával. Illetve képeinek kivitelezési módjával.

A stílussal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy az esküvő fotósok –igencsak népes- tábora szétválasztható két ágra, melyből az egyik ágon készülnek azok a képek, ahol a pár, mintha egy magazin fotózásán vett volna részt, míg a másik ágon azok az elkapott pillanatok vannak amik mellett lehet elmentél volna, de így, hogy nézed a képet jó érzéssel tölt el, mert „tényleg, ilyen is volt…”.

Az első típusú fotós lassabban halad, több időt szentel egy-egy fotó elkészítésére, és nagy együttműködési igénye van. Sokszor állítgat és mondja meg, hogy nektek, mint „modellnek” mit kell tennetek. A második fotós inkább a pillanatokat kapja el. Észrevétlen a nap folyamán, csak akkor szól, ha a kép lényegesen jobb lesz másik beállással, és gyorsan halad.

De van egy harmadik stílusú is, aki mindkét típus jegyeit magában hordozza. Rá lesz szükséged, ha fontosak a beállított kreatív képek és fontos, hogy minden momentumban a kellő kép elkészüljön. Őket nem egyszerű megtalálni, könnyebb helyzetben van, ha fotós párost kerestek, mert akkor jó eséllyel mindkét típus jelen lesz a kész képeiden.

Személyiség és egyéniség

Van, aki szimpatikus és van, aki nem, ez evidens. De hiddjétek el, meg fog jelenni a fotókon is a kettőtök kapcsolata. Ezt az első személyes találkozás alkalmával látni fogjátok, hogy a választott fotós emberileg a Ti értékrendeteknek megfelelő-e. Ahogy a fotós felvázolja, azt, ahogyan dolgozik (menetrend, felszerelés, ötletek és tervek) már tudni fogjátok, hogy valóban megfelelő e számotokra.

A jó esküvői fotósnak a szakmai alázat mellett kiváló kapcsolatteremtő képességgel is rendelkeznie kell. A stílusa, kiállása és megjelenése nagyon fontos tényező. Akkor lesz meg a képessége ahhoz, hogy ne csak teljesítse elvárásaitokat, hanem egy picit többet is adjon számotokra.

Ár-érték arány

Az esküvő szervezése során sokszor mérlegelni kell, hogy mi fér bele és mi az, amire valóban szükségetek van. Ha megtaláltátok az ideális fotóst, és kaptatok ajánlatot, de valamivel több, mint amit szántok rá, akkor is érdemes inkább vele megegyezni. Akár kevesebb retusált kép, kevesebb rendelkezésre állási idő formájában faragni az áron, úgy, hogy Ti is és a fotós is elégedett maradhasson. Jobb megoldás, mint választani kompromisszummal valakit, akinek a képei viszont annyira nem állnak közel hozzátok.

Még egy dolgot fontos tudnotok. Nagy csoda nincs az esküvői fotósok esetében sem: ha valaki effektíve olcsón eljön egész napra (40-60000 Ft), nem fogja tudni azt a szolgáltatást biztosítani, és azt a minőséget nyújtani, amivel a megrendelő maradéktalanul elégedett. Nem lesz meg a kellő felkészültsége, vagy extrém – és sokszor meglepő – esetekben nem lesz megoldása felmerülő problémákra. Amire adott esetben rámehet a Nagy nap fotózása is. Akik árban e felett jönnek, ők már felkészültebbek. Sokszor nem is egy fényképezővel és sokszor a minőségibb optikákkal érkeznek. Tudják a trendeket, és a kötelező elemeket. Árban ők a dupláját kérik minimum, de a különbség látványosan megvan.