Magyaregregy, I. Máré-Vári Viadalok

Éld át velünk Máré-Vár múltját, hogy lehessen jövője! Ezzel a remek szlogennel került megrendezésre az I. Máré- Vári Viadalok Magyaregregyen. Amikor egy hosszabb erdei séta után felértünk a várhoz, olyan érzésünk volt, mintha visszacsöppentünk volna a 14.-15. századba. Számos hagyományőrző csapat táborozott a vár tövében (víz és villany nélkül). Harcosok, nemesek, jobbágyok, udvari zenészek, mesteremberek közt jártunk-keltünk. Gyönyörűek voltak a korhű ruhák, páncélok, de inkább meséljenek erről a színvonalas rendezvényről a képek…

 

 

Irány a kert!

“A hajdani falusi élet (amelyet 150-200 évvel ezelőtt még az emberek többsége élt) bővelkedett valódi tevékenységekben, amelyek mozgást, izmokat igényeltek, ráadásul ezeknek a cselekvéseknek az eredményeként létre is jött valami. Kiterelni a tyúkokat, összegyűjteni a tojásokat, tehenet fejni, palántázni, kapálni, aratni, gyümölcsöt szedni, fát hasogatni, kenyeret sütni -és még hosszan sorolhatnám. Rengeteg féle elfoglaltság töltötte ki a napokat, amelyek zömükben nagy, szabad terekben zajlottak: tágas udvaron, hatalmas kertben, széles falusi utcán, a mezőn, az erdőben, a patakparton… A szabadban tomboló kisgyerek nagy- és kismozgások sokaságában élhette ki magát. És: a játék mellett már viszonylag korán részt vett a sokféle tevékenységben. (Először csak szabadon utánozta ezeket, és ez volt a játék!) Aztán hamarosan bevonódott az állatok gondozásába is, és ez ritmust is adott a napnak, miközben értelmes, hasznos, felelős tevékenység volt.

A világ ma mindezek helyett az internetet kínálja fel! Testmozgás helyett ülünk a képernyők előtt, és mindaz, ami a neten fut, hogy úgy mondjam, az agyfelszínen kapirgál, minden energiát oda szív fel, miközben az agy kéreg alatti része, ahol az érzékletek és az érzelmek elsődleges központjai vannak, nincs foglalkoztatva. Mondhatnánk: nincs jelen önmagában az érzelmektől átszínezett testi érzékletek szintjén. Ezért az, amikor nyomogatjuk a számítógépet vagy az okostelefont, ebben az értelemben álaktivitás, pótcselekvés a valódi cselekvések helyett.”

Részlet Vekerdy Tamás Belső szabadság című könyvéből

 

Négy évszak a Schlawaker-Grundban

Schlawaker-Grund: minden év május első szombatján itt kerül megrendezésre a Kretz’l Fest. A Kretz’l Fest egy zenés-táncos rendezvény, amely a grund pincetulajdonosai által kerül megrendezésre, egy borversennyel egybekötve. Idén ünnepeltük volna a 20. évfordulót, ami sajnos a jelenlegi covid helyzet miatt elmarad, így a rendezvény egy másik időpontban kerül majd megrendezésre.

 

Mi az a zsánerkép?

A „zsáner” francia eredetű szó. A fényképezés területén életképet jelent. Az e műfajba tartozó fotókon középpontban az ember áll. A zsánerkép lényege, hogy az ember olyan pillanatban legyen megörökítve, amely megismételhetetlen, vagy tükrözze az adott tevékenység jellegzetességét.

Vállaljuk zsánerképek készítését honlapokra, reklámkiadványok, bemutatkozó katalógusok készítése esetén.

Az alábbi fotósorozattal Gradwohl Zsolt mecseknádasdi fazekas művészt mutatjuk be:

Árajánlat kérése

Az esküvői fotós kiválasztása

Az esküvői fotós kiválasztása során több szempontot is a figyelmetekbe ajánlunk.

Kreativitás, látásmód

A választásnál fontos a fotós látásmódja, az a gondolkodási mód, ahogyan a képeket készíti. Ahogyan a zenei ízlésünk is különbözik, úgy a fotókkal kapcsolatos is. Klasszikustól a modern zenéig terjedő széles skála a fotózásban is megtalálható. Épp ezért fontos, hogy a kiválasztás előtt több fotót átnézve azonosulni tudjunk a jelölt stílusával. Illetve képeinek kivitelezési módjával.

A stílussal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy az esküvő fotósok –igencsak népes- tábora szétválasztható két ágra, melyből az egyik ágon készülnek azok a képek, ahol a pár, mintha egy magazin fotózásán vett volna részt, míg a másik ágon azok az elkapott pillanatok vannak amik mellett lehet elmentél volna, de így, hogy nézed a képet jó érzéssel tölt el, mert „tényleg, ilyen is volt…”.

Az első típusú fotós lassabban halad, több időt szentel egy-egy fotó elkészítésére, és nagy együttműködési igénye van. Sokszor állítgat és mondja meg, hogy nektek, mint „modellnek” mit kell tennetek. A második fotós inkább a pillanatokat kapja el. Észrevétlen a nap folyamán, csak akkor szól, ha a kép lényegesen jobb lesz másik beállással, és gyorsan halad.

De van egy harmadik stílusú is, aki mindkét típus jegyeit magában hordozza. Rá lesz szükséged, ha fontosak a beállított kreatív képek és fontos, hogy minden momentumban a kellő kép elkészüljön. Őket nem egyszerű megtalálni, könnyebb helyzetben van, ha fotós párost kerestek, mert akkor jó eséllyel mindkét típus jelen lesz a kész képeiden.

Személyiség és egyéniség

Van, aki szimpatikus és van, aki nem, ez evidens. De hiddjétek el, meg fog jelenni a fotókon is a kettőtök kapcsolata. Ezt az első személyes találkozás alkalmával látni fogjátok, hogy a választott fotós emberileg a Ti értékrendeteknek megfelelő-e. Ahogy a fotós felvázolja, azt, ahogyan dolgozik (menetrend, felszerelés, ötletek és tervek) már tudni fogjátok, hogy valóban megfelelő e számotokra.

A jó esküvői fotósnak a szakmai alázat mellett kiváló kapcsolatteremtő képességgel is rendelkeznie kell. A stílusa, kiállása és megjelenése nagyon fontos tényező. Akkor lesz meg a képessége ahhoz, hogy ne csak teljesítse elvárásaitokat, hanem egy picit többet is adjon számotokra.

Ár-érték arány

Az esküvő szervezése során sokszor mérlegelni kell, hogy mi fér bele és mi az, amire valóban szükségetek van. Ha megtaláltátok az ideális fotóst, és kaptatok ajánlatot, de valamivel több, mint amit szántok rá, akkor is érdemes inkább vele megegyezni. Akár kevesebb retusált kép, kevesebb rendelkezésre állási idő formájában faragni az áron, úgy, hogy Ti is és a fotós is elégedett maradhasson. Jobb megoldás, mint választani kompromisszummal valakit, akinek a képei viszont annyira nem állnak közel hozzátok.

Még egy dolgot fontos tudnotok. Nagy csoda nincs az esküvői fotósok esetében sem: ha valaki effektíve olcsón eljön egész napra (40-60000 Ft), nem fogja tudni azt a szolgáltatást biztosítani, és azt a minőséget nyújtani, amivel a megrendelő maradéktalanul elégedett. Nem lesz meg a kellő felkészültsége, vagy extrém – és sokszor meglepő – esetekben nem lesz megoldása felmerülő problémákra. Amire adott esetben rámehet a Nagy nap fotózása is. Akik árban e felett jönnek, ők már felkészültebbek. Sokszor nem is egy fényképezővel és sokszor a minőségibb optikákkal érkeznek. Tudják a trendeket, és a kötelező elemeket. Árban ők a dupláját kérik minimum, de a különbség látványosan megvan.